1.Can Paixano

to miejsce, w którym można spróbować katalońskiej wersji szampana o dość mylącej nazwie. Do wyboru mamy kilka rodzajów szampana w cenach ok.1€ za kieliszek. Bar serwuje także Entrepans, czyli rodzaj kanapki, na gorąco lub zimno, do wyboru z mięsem, chorizo,  kaszanką z dodatkiem sera. Jedzenie, chociaż proste, jest wyśmienite, a smak Cava’y doskonale je dopełnia.  Miejsce specyficzne, na pewno warte odwiedzenia ze względu na swój unikalny klimat! Polecamy również sklep, w którym można zakupic butelki Cava oraz różne rodzaje wędlin.

 

2.Calcotada

Jest katalońskim świętem jedzenia cebuli jak i nazwą restauracji w której to święto można celebrować. Tak cebuli! Jednak nie zwyczajnej. W czasie rośnięcia cebuli, w odpowiednim momencie wykopuje się je z ziemi, a następnie zasadza głębiej. Zamiast wykopywania cebul, można także dosypać ziemi. Rosnąca cebula, szukając słońca, osiąga specyficzny podłużny kształt. Tradycja swoje początki ma w regionie Valls, na południe od Barcelony, i sięga XIX wieku. Tam również należy się wybrać, aby spróbować najlepszych cebul.

3.Pan Com Tomate

Pan con tomate. Nauczcie się tego sformułowania, jeśli jedziecie do Barcelony lub jakiegokolwiek innego miejsca w Katalonii. Pan con tomate to tradycyjna katalońska potrawa. Równie banalna, co pyszna. Bagietka, oliwa i rozsmarowane pomidory. Idealna i do odtworzenia w domu! W Katalonii poprzedza niemal każdy posiłek, a bagietki, które dostajemy jako kanapki, też są wysmarowane pomidorami.